flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підозрюваного у привласненні чужого майна взято під варту у залі апеляційного суду

18 вересня 2019, 15:20

Колегією суддів судової палати у кримінальних справах Кропивницького апеляційного суду до чоловіка, підозрюваного у  привласненні ввіреного йому чужого майна в особливо великих розмірах застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів з визначенням застави.

Підозрюваному визначено заставу у розмірі 882 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, та становить 1 694 322 000 гривень.

Чоловіка  взято під варту в залі апеляційного суду.

За версією слідства, чоловік прийняв на зберігання від  потерпілого 70 000  доларів США, 3 800 швейцарських франків та 100 євро, на загальну суму 1 695 611,38 гривень та зобов’язався повернути їх за першою вимогою, проте порушив умови договору зберігання. Не повернув предмет зберігання належний потерпілому.   Чоловіку вручено повідомлення про підозру з попередньою кваліфікацією за частиною 5 статті 191 Кримінального кодексу України.

Слідчим суддею районного суду у задоволенні поданого слідчим клопотання про застосування стосовно підозрюваного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, відмовлено.

Прокурор оскаржив вказану ухвалу слідчого судді, та просив суд апеляційної інстанції  застосувати відносно підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, з огляду на обґрунтованість підозри, тяжкість злочину та наявність обґрунтованих ризиків, визначених статтею 177 Кримінального процесуального кодексу України, а саме ризик того, що підозрюваний може переховуватись від органів досудового розслідування та/або суду та впливати на потерпілого, свідків у кримінальному провадженні.

У судовому засіданні захисник просив відхилити апеляційну скаргу прокурора, вказавши, що матеріали клопотання не містять доказів на обґрунтування заявлених ризиків.

За наслідками апеляційного розгляду колегія суддів постановила:

  • апеляційну скаргу прокурора у кримінальному провадженні задовольнити
  • ухвалу слідчого судді районного суду - скасувати
  • задовольнити клопотання слідчого
  • застосувати підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів, взявши його під варту в залі суду
  • визначити підозрюваному заставу у розмірі 882 прожиткових мінімуми для працездатних осіб, що становить 1 694 322 000 грн.
  • при внесенні визначеної суми застави підозрюваного з-під варти звільнити

Ухвала апеляційного суду є остаточною та оскарженню в касаційному порядку не підлягає. Повний текст ухвали суду буде доступний після його внесення до Єдиного державного реєстру судових рішень за єдиним унікальним номером справи №404/5892/19.

Інформативно:

Стаття 191 Кримінального кодексу України. Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем

  1. Привласнення чи розтрата чужого майна, яке було ввірене особі чи перебувало в її віданні, -

карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до чотирьох років, або позбавленням волі на строк до чотирьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

  1. Привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем -

карається обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

  1. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, -

караються обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років або позбавленням волі на строк від трьох до восьми років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

  1. Дії, передбачені частинами першою, другою або третьою цієї статті, якщо вони вчинені у великих розмірах, -

караються позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

  1. Дії, передбачені частинами першою, другою, третьою або четвертою цієї статті, якщо вони вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою, -

караються позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

 

Прес-служба суду