flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Результат розгляду апеляційних скарг щодо обрання міри запобіжного заходу двом підозрюваним у порушенні правил безпеки, що спричинило вибухи на газовій заправці

08 квітня 2019, 17:55

Сьогодні апеляційним судом розглянуто апеляційні скарги на ухвали слідчого судді про обрання міри запобіжного заходу двом особам, підозрюваним у порушенні правил безпеки під час виконання робіт, пов’язаних з підвищеною небезпекою, внаслідок чого стався ряд вибухів на газовій заправці у місті Кропивницькому.

Підозрюваним інкримінують порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, відповідно до частини 2 статті 272 Кримінального кодексу України.

Прокурором було подано апеляційну скаргу на ухвалу слідчого судді, якою  головному інженеру ТОВ «Елан-Ві» Олександру Слюсару обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту в нічний час.

Прокурор наполягав на триманні підозрюваного під вартою з огляду на можливість впливу підозрюваних у справі один на одного та узгодження між ними  позиції захисту, оскільки вони тривалий час є діловими партнерами. При цьому зазначив, що підозрюваний від посади не відсторонений, на даний час заяв від працівників, свідків чи потерпілих про спроби тиску з боку підозрюваних не надходило.

Підозрюваний вказав, що з моменту, як сталися вибухи до даного часу активно співпрацює зі слідством, надав пояснення, необхідні документи, готовий і надалі сприяти слідству.

Захисник зазначив, що поширена у ЗМІ інформація про нібито спробу його підзахисного виїхати з країни не відповідає дійсності. Закордонний паспорт О.Слюсар передав органам слідства ще до розгляду клопотання у суді першої інстанції, переховуватись не збирався.

Колегія суддів постановила апеляційну скаргу прокурора залишити без задоволення. Олександр Слюсар перебуватиме під домашнім арештом до 28 травня 2019 року з 20:00 год. до 7:00 год.

Стороною захисту другого підозрюваного у справі – директора ТОВ «Елан-Ві»  Олександра Ляховецького було подано апеляційну скаргу на ухвалу слідчого судді, якою  підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на два місяці з визначенням розміру застави в сумі 1 344 700 гривень.

Адвокат в обґрунтування апеляційної скарги зазначив, що підозрюваний працює директором підприємства протягом шести років, характеризується позитивно, має міцні соціальні зв’язки, на утриманні двох неповнолітніх дітей та літніх батьків.

Під час вибухів перебував безпосередньо на місці події, отримав численні опіки. Потребує лікування. При цьому, на адвокатський запит адміністрація ізолятора тимчасового тримання повідомила, що в установі посада лікаря-хірурга відсутня, а посада лікаря-терапевта вакантна. Бригада швидкої допомоги до підозрюваного жодного разу не викликалася.

До того ж, на думку захисту, реальних ризиків, які б обґрунтовували необхідність тримання підозрюваного під вартою, стороною обвинувачення не наведено.

Колегія суддів постановила апеляційну скаргу сторони захисту задовольнити, ухвалу слідчого судді скасувати, клопотання слідчого про обрання міри запобіжного заходу задовольнити частково, обрати Олександру Ляховецькому запобіжний захід у вигляді домашнього арешту цілодобово у межах строку досудового розслідування, поклавши на підозрюваного ряд обов’язків та обмежень.

З повним текстом ухвал можливо ознайомитися після його виготовлення та внесення до ЄДРСР за єдиним унікальним номером  404/2239/19.

Інформативно:

Стаття 272 Кримінального кодексу України. Порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою

  1. Порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на виробництві або будь-якому підприємстві особою, яка зобов'язана їх дотримувати, якщо це порушення створило загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків або заподіяло шкоду здоров'ю потерпілого, -

карається штрафом від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

  1. Те саме діяння, якщо воно спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки, -

карається обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на строк до восьми років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

 

Прес-служба суду