flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відхилено апеляцію підозрюваного у організації вимагання коштів у фермера з Херсонщини

26 березня 2019, 14:45

Колегією суддів Кропивницького апеляційного суду залишено без задоволення апеляційну скаргу сторони захисту чоловіка, підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 27, частиною 2 статті 15, частиною 4 статті 189 Кримінального кодексу України, та залишено без змін ухвалу слідчого судді, якою відносно підозрюваного застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без визначення розміру застави.

За версією слідства, чоловік підозрюється в організації закінченого замаху на вимогу передачі чужого майна з погрозою насильства над потерпілим, обмеженням прав, свобод або законних інтересів цієї особи, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, що завдало майнової шкоди в особливо великих розмірах. Потерпілий - голова фермерського господарства з Херсонської області.

Захисник підозрюваного звернувся з апеляційною скаргою на ухвалу слідчого судді, просив відмовити у задоволенні клопотання слідчого про обрання запобіжного заходу, оскільки вважає незаконним затримання та необґрунтованою оголошену підозру, наголошує, що затримання та оголошення підозри проводилось не уповноваженим органом.

Прокурор наполягав на законності та обґрунтованості ухвали слідчого судді, оскільки оголошена підозра обґрунтована, а обраний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою забезпечить запобігання вказаним в клопотанні ризикам.

За результатами розгляду апеляційний суд постановив:

  • апеляційну скаргу захисника підозрюваного залишити без задоволення
  • ухвали слідчого судді залишити без змін

Таким чином, підозрюваний утримуватиметься під вартою до 5 травня 2019 року в межах строку досудового розслідування.

З повним текстом ухвал можливо ознайомитися після його виготовлення та внесення до ЄДРСР за єдиним унікальним номером №405/1779/19.

Довідково:

Частина 3 статті 27 Кримінального кодексу України.   Види співучасників

Організатором є особа, яка організувала вчинення злочину (злочинів) або керувала його (їх) підготовкою чи вчиненням. Організатором також є особа, яка утворила організовану групу чи злочинну організацію або керувала нею, або особа, яка забезпечувала фінансування чи організовувала приховування злочинної діяльності організованої групи або злочинної організації.

Частина 2 статті 15 Кримінального кодексу України. Замах на злочин.

Замах на вчинення злочину є закінченим, якщо особа виконала усі дії, які вважала необхідними для доведення злочину до кінця, але злочин не було закінчено з причин, які не залежали від її волі.

Частина 4 статті 189 Кримінального кодексу України. Вимагання.

 Вимагання, що завдало майнової шкоди в особливо великих розмірах, або вчинене організованою групою, або поєднане із заподіянням тяжкого тілесного ушкодження, -

карається позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна.

 

Прес-служба суду