flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Змінено запобіжний захід двом підозрюваним у замовному вбивстві через недоведеність ризиків та брак доказів

14 грудня 2018, 14:59

13 грудня 2018 року апеляційним судом змінено запобіжний захід двом підозрюваним ймовірним замовнику та пособнику  замовного вбивства, через недоведеність ризиків та брак доказів.

При цьому, особа, підозрювана у вчиненні вбивства на замовлення, так званий виконавець, громадянин Б. перебуває під вартою, ухвалу про свій арешт не оскаржував.

Вбивство 40-річного чоловіка сталося 6 листопада близько 22:00 у місті Кропивницькому поблизу продовольчого магазину по вулиці Великій Пермській.

Трьом підозрюваним у замовному вбивстві – ймовірним  замовнику,  пособнику та виконавцю,  громадянам Ч.,  К. та Б.  районним судом обрано міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Стороною захисту підозрюваних громадян Ч. та К. подано апеляційні скарги, в яких вказано, що обґрунтованість підозри  є не доведеною, серед наданих органом досудового розслідування доказів лише протокол допиту громадянина Б. (виконавця) вказує на можливу причетність підозрюваних до вчинення кримінальних правопорушень.

Документальне підтвердження наявності судимостей  у підозрюваних  громадян Ч. та К. у матеріалах клопотань відсутнє та стороною обвинувачення до суду не надано.

Наявність всіх ризиків, визначених ст. 177 КПК України, органом досудового розслідування не доведена, як і не доведено, що забезпечення належної процесуальної поведінки підозрюваного можливе лише за умови застосування виключного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, і застосування більш м’якого запобіжного заходу є недостатнім для запобігання наявним ризикам.

Згідно ст. 6 ч. 2 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен, кого обвинувачено у вчиненні кримінального правопорушення, вважається невинуватим доти, доки його вину не буде доведено в законному порядку.

 

Тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується виключно у разі, якщо прокурор доведе, що жоден із більш м’яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам переховування від слідства та суду, знищенню доказів, впливу на свідків, вчиненню іншого злочину.

 

Суд врахував також, що підозрюваний Ч. раніше не судимий, одружений, має постійне місце проживання, за станом здоров’я наразі має загострення хронічного захворювання; підозрюваний К. раніше не судимий, одружений, має на утриманні двоє малолітніх дітей, позитивно характеризується по місцю проживання.

За наслідками апеляційного перегляду суд постановив:

  • Апеляційну скаргу адвоката в інтересах підозрюваного Ч. задовольнити.
  • Ухвалу районного суду від 30.11.2018 скасувати.
  • Обрати підозрюваному Ч. запобіжний захід у вигляді домашнього арештута заборонити йому протягом строку дії ухвали суду залишати житло за адресою проживання у період доби з 19 години 00 хвилин до 08 години 00 хвилин, поклавши відповідні обов’язки.
  • Строк дії ухвали Кропивницького апеляційного суду про тримання особи під домашнім арештом встановити до 11 лютого 2019 року.

 

  • Апеляційну скаргу адвоката в інтересах підозрюваного К. задовольнити.
  • Ухвалу районного суду від 30.11.2018 скасувати.
  • Обрати підозрюваному К. запобіжний захід у вигляді домашнього арештута заборонити йому протягом строку дії ухвали суду залишати житло за адресою проживання у період доби з 19 години 00 хвилин до 08 години 00 хвилин, поклавши відповідні обов’язки.
  • Строк дії ухвали Кропивницького апеляційного суду про тримання особи під домашнім арештом встановити до 11 лютого 2019 року.

Повний текст ухвал суду буде внесено до Єдиного державного реєстру судових рішень за єдиним унікальним номером справи №405/8588/18

 

 

Прес-служба суду