flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дефіцит фінансування місцевих судів невдовзі призведе до повної зупинки їх роботи

21 грудня 2020, 17:18

На сьогоднішній день склалася надскладна ситуація у судовій системі, зумовлена проблемами кадрового дефіциту та значним недофінансуванням за всіма статтями видатків.

У Кіровоградській області з 135 суддів за штатом, фактично здійснюють правосуддя у місцевих судах 83 судді. При цьому, за 9 місяців поточного року у провадженні цих суддів перебувало понад 52 тисячі справ і матеріалів.

Надмірне навантаження працюючих суддів відбивається на якості та тривалості судових процесів. Через це люди роками не можуть відстояти свої права і отримати судове рішення.

На проблемах неналежного фінансового  забезпечення неодноразово наголошували голови місцевих судів. Через відсутність поштових марок Кіровський та Ленінський суди міста, Знам`янський, Олександрійський, Світловодський міськрайонні суди та ряд районних судів області вимушено припинили здійснення викликів до суду учасників судових процесів та направлення судових рішень поштою.

Водночас слід зауважити, що порушення встановленого порядку повідомлення учасників процесу про судові засідання може призвести до  скасування судових рішень через процесуальні порушення.

Впровадження електронного судочинства могло б покращити ситуацію. Проте, вже сьогодні через наявну фінансову заборгованість в деяких судах швидкість інтернету знижена вдвічі. А в 2021 році через незначний відсоток запланованих видатків на утримання судів є ризик припинення постачання інтернет-послуг, і як наслідок - повна зупинка системи електронного діловодства судів.

Суди протягом кількох місяців не забезпечені  папером, картриджами для роздрукування процесуальних документів, канцелярськими та господарськими  товарами, дезинфікуючими засобами.  Відсутні кошти на утримання службових автомобілів, а відтак не здійснюється доставка службової кореспонденції між установами.

Нагальні потреби частково  компенсуються власним коштом суддів та працівників. Разом з тим, низький рівень оплати праці висококваліфікованих  спеціалістів призводить до відтоку кадрів.

Тривалий розгляд судових справ, відкладення засідань через неявку сторін, свідків, які не повідомлені про слухання у належний спосіб  викликає обґрунтовані нарікання та громадське обурення щодо порушення прав осіб на судовий захист упродовж розумного строку.

Вказані питання є предметом постійного обговорення на рівні керівництва Державної судової адміністрації України, органів суддівського врядування та самоврядування спільно з урядовим комітетом та профільним міністерством.  

Однак, з аналізу Державного бюджету України на наступний рік, проблеми значного дефіциту коштів, які постали перед судами в цьому році, ймовірно посиляться в 2021 році, що практично унеможливить здійснення судочинства.

 

 

За даними місцевих судів регіону

 та ТУ ДСА у Кіровоградській області