flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Результат розгляду апеляційних скарг щодо продовження дії міри запобіжного заходу двом підозрюваним у порушенні правил безпеки, що спричинило вибухи на газовій заправці

08 липня 2019, 15:29

Сьогодні Кропивницьким апеляційним судом розглянуто апеляційні скарги на ухвали слідчого судді про продовження дії  міри запобіжного заходу двом особам, підозрюваним у порушенні правил безпеки під час виконання робіт, пов’язаних з підвищеною небезпекою, внаслідок чого 27 березня цього року стався ряд вибухів на газовій заправці у місті Кропивницькому. За результатом апеляційного перегляду ухвал слідчого судді, стосовно кожного з двох підозрюваних обрано міру запобіжного заходу у виді особистого зобов’язання до закінчення строку досудового розслідування.

Підозрюваним інкримінують порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, відповідно до частини 2 статті 272 Кримінального кодексу України.

Стороною захисту було подано апеляційну скаргу на ухвалу слідчого судді, якою  головному інженеру ТОВ «Елан-Ві» було продовжено строк тримання під домашнім арештом у певний період доби. Захисник зазначив, що через необґрунтованість пред`явленої підозри та недоведеність ризиків подальше перебування підозрюваного під домашнім арештом є невиправданим та безпідставним.

Колегія суддів постановила:

- апеляційну скаргу захисника задовольнити;

- ухвалу слідчого судді скасувати;

- клопотання прокурора про продовження строку дії домашнього арешту у певний період доби задовольнити частково;

- застосувати стосовно підозрюваного запобіжний захід у виді особистого зобов’язання до закінчення строку досудового розслідування, поклавши на нього ряд обов’язків, передбачених частиною 5 статті 194 Кримінального процесуального кодексу України.  

Стороною захисту другого підозрюваного у справі – директора ТОВ «Елан-Ві»  було подано апеляційну скаргу на ухвалу слідчого судді, якою  підозрюваному було продовжено строк тримання під цілодобовим домашнім арештом.

Адвокат в обґрунтування апеляційної скарги зазначив, що підозрюваний наразі звільнений з посади директора підприємства, характеризується позитивно, має міцні соціальні зв’язки, на утриманні двох неповнолітніх дітей та літнього батька. Має намір працевлаштуватися аби утримувати родину. Тому просить обрати стосовно підозрюваного запобіжний захід, не пов'язаний з обмеженням у пересуванні в певний час доби.

До того ж, на думку захисту, реальних ризиків, які б обґрунтовували необхідність тримання підозрюваного під цілодобовим домашнім арештом, стороною обвинувачення не наведено.

Колегія суддів постановила:

- апеляційну скаргу захисника задовольнити;

- ухвалу слідчого судді скасувати;

- клопотання прокурора про продовження строку дії цілодобового домашнього арешту задовольнити частково;

- застосувати стосовно підозрюваного запобіжний захід у виді особистого зобов’язання до закінчення строку досудового розслідування, поклавши на нього ряд обов’язків, передбачених частиною 5 статті 194 Кримінального процесуального кодексу України.  

З повним текстом ухвал від 08.07.2019 року можливо ознайомитися після його виготовлення та внесення до ЄДРСР за єдиним унікальним номером  404/2239/19.

Інформативно:

Стаття 179 Кримінального процесуального кодексу України. Особисте зобов’язання

  1. Особисте зобов’язання полягає у покладенні на підозрюваного, обвинуваченого зобов’язання виконувати покладені на нього слідчим суддею, судом обов’язки, передбачені статтею 194цього Кодексу.
  2. Підозрюваному, обвинуваченому письмово під розпис повідомляються покладені на нього обов’язки та роз’яснюється, що в разі їх невиконання до нього може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід і на нього може бути накладено грошове стягнення в розмірі від 0,25 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб до 2 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.
  3. Контроль за виконанням особистого зобов’язання здійснює слідчий, а якщо справа перебуває у провадженні суду, - прокурор.

Стаття 272 Кримінального кодексу України. Порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою

  1. Порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на виробництві або будь-якому підприємстві особою, яка зобов'язана їх дотримувати, якщо це порушення створило загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків або заподіяло шкоду здоров'ю потерпілого, -

карається штрафом від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

  1. Те саме діяння, якщо воно спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки, -

карається обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на строк до восьми років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Прес-служба суду