flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Києві 26 жовтня відбулося чергове засідання Ради суддів України

29 жовтня 2018, 09:44

Участь у засіданні взяв Рефа́т Чубаров Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України, український кримськотатарський політик і громадський діяч.

Від імені Ради суддів України та усієї суддівської спільноти Голова Ради Олег Ткачук висловив Рефату Абдурахмановичу співчуття після загибелі людей у Керченській трагедії.

У свою чергу Рефат Чубаров, через членів суддівського самоврядування, звернувся до суддівської спільноти України із закликом вже зараз почати працювати над документами і законами, які повертатимуть Крим в Україну.

Рада суддів України заслухала інформацію щодо стану і строків кваліфікаційного оцінювання суддів України.

Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков зазначив, що зараз одночасно відбувається 8 конкурсних процедур: добір у Верховний Суд — це 4 в 1, Вищий антикорупційний суд, Вищий ІР-суд та їх апеляційні палати. У понеділок екзамени почнуть складати більш ніж 800 кандидатів на посаду суддів судів першої інстанції. Крім того, у Комісії серйозно опікуються проблемою соціальної напруги всередині суддівського колективу, що викликана, зокрема, несправедливістю в питанні суддівської винагороди.

За словами очільників ВККС України, визначено орієнтовний строк завершення кваліфоцінювання — 1 вересня 2019 року, за умови, що кожного місяця його буде проходити по 500 осіб.

На завершення обговорення питання Голова Ради суддів України Олег Ткачук зазначив, що завдяки активній роботі Комісії кількість непрацюючих судів в Україні скоротилася з 22 до 4. 

 

Рада суддів України розглянула питання безпеки суддів та охорони судів.

Про заходи забезпечення безпеки суддів, охорони судів та осіб, котрі беруть участь в судочинстві членів Ради суддів України інформували Голова Ради Олег Ткачук, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк та Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк.

Відтак, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк повідомив, що ДСА України та Вища рада правосуддя підготували спільний проект Порядку проведення конкурсу на посади співробітників служби судової охорони, де Державна судова адміністрація України утворить єдину конкурсну комісію для проведення відбору кандидатів на заміщення керівних посад, до якої увійдуть і представники Вищої ради правосуддя.

Голова Вищої Ради правосуддя Ігор Бенедисюк висловив сподівання, що проект Порядку проведення конкурсу на посади співробітників служби судової охорони, буде ухвалений до 30 жовтня і вже найближчим часом відбудеться конкурс. Разом з тим, він зазначив, що працювати із тим нормативним забезпеченням, що є наразі, фактично неможливо. На його думку, Положення про службу державної охорони потребуватиме значних змін. "Це має бути або серйозний орган, або його не слід створювати взагалі", — сказав голова ВРП.

У свою чергу, в очікуванні розв'язання проблеми з охороною суддів, Рада суддів України вирішила звернутися до Державної судової адміністрації України та Міністерства внутрішніх справ України щодо забезпечення всіх залів судових засідань та кабінетів суддів засобами сповіщення про небезпеку («тривожними кнопками»), а до Державної судової адміністрації України щодо забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України помешкань суддів охоронною сигналізацією протягом 2019 року. "Зрозуміло, що на даному етапі, одночасно ми не зможемо захистити усіх суддів, але це звернення дасть хоч якась надію на захист судді", - підкреслив Олег Ткачук. Він також інформував учасників засідання про те, що наразі винесено близько восьми судових рішень, відповідно до яких, винні у нападах на суддів, були покарані.

До обговорення у засіданні зазначеного питання долучився і народний депутат України Антон Геращенко. Він, зокрема, запропонував Державній судовій адміністрації та Вищій раді правосуддя переглянути нормативи штатної чисельності Печерського та Шевченківського районних судів міста Києва, враховуючи навантаження на суддів, які там працюють. Також нардеп наголосив на необхідності залучення суддів до законотворчої діяльності.

 

За інформацією прес-служби Ради суддів.

Детальніше по кожному питанню: http://rsu.gov.ua/ua/news

Фото прес-служби РСУ